Fred Vogels

Componist-directeur-musicus-webmaster-happy husband
  76
back to normandy - the landing

Een compositie van ook weer vele jaren geleden. Met de gebeurtenissen van nu, het Coronavirus, werd voor mij een compositie getiteld “The Landing” weer actueel en ik heb het weer opzocht omdat ik een gelijkenis zag. Ik zal proberen uit te leggen waarom. 6 Juni 1944 is HET kantelpunt van de geschiedenis van de vorige eeuw. Je hebt de periode ervoor en je hebt de periode erna. Er is geen moment te duiden die zoveel teweeg heeft gebracht als D-day, de landing in Normandië. Keuze tussen vrijheid of geen vrijheid. Keuze tussen wel oorlog of geen oorlog (en het stoppen daarvan). Een impact op mensen die zijn weerga niet kent. Tot nu toe. Iemand zei ooit: “het is moeilijk de geschiedenis te herkennen als je er middenin staat”. Dat is ook zo.

Maar met een virus, een calamiteit die de hele aarde in zijn greep krijgt, net als de As (Duitsland Italië en Japan) in de 30-tiger en 40-tiger jaren, dat zie je niet vaak. Rampen als 9/11 hadden wereldwijd een grote impact, maar het werd wel gauw weer ‘business as usual’. Het werd zelfs geld verdienen aan de angsten van mensen. Met de Corona kan dit, mijns inziens niet (los van speculanten die niet in de reële wereld leven) losmaken van de hedendaagse werkelijkheid. Al was het maar door de vele nieuwe inzichten die we hebben gekregen. Die inzichten kregen we ook toen de bevrijding - vanaf het strand in Normandië- ons normen en waarden, nieuwe waarden bijbracht. De vergelijking is gauw gemaakt. In deze film laat ik de hectiek van de Landing zien. Maar in het midden van de film en vooral muziek beschrijf ik ook het menselijk gedrag, een gevoel (Tom Hanks die in gedachten terugkeert naar huis, zijn familie). Toen was geluk nog heel gewoon. Problemen waren overzichtelijk. Met de ‘Landing’ en met Corona is dat ineens niet meer zo.

In een LCT (landingsboot) op weg naar een zekere dood voor velen, gaan velen terug naar de tijd waarin het fijn was. Veilig met familie en vrienden. Samen. Ik maak met deze film en muziek het thema heel groot, maar ook heel klein. De enkeling die bang is voor wat komen gaat. De verschillende oplossingen van wereldleiders die niet samen optrekken. Maar een ieder voor zich oplossing propageren. Met alle gevolgen van dien. Een herhaling van de geschiedenis. Hoe deze huidige periode afloopt weet ik niet. Kijk vooral niet als je nog erg bezig bent met jezelf, met de gevolgen van Corona in je leefomgeving en je moeite hebt om daarmee om te gaan. Kijk ook niet als je de oorlog als alleen maar als iets negatiefs ziet. Begrijpelijk. Want oorlog is, net als de Corona iets verschrikkelijks voor wie het aan gaat. Maar dat is niet de boodschap van mijn werk. Mijn boodschap is een verhaal met hoop en vertrouwen. Dat de mensen die hun leven hebben gegeven niet voor niets gestorven zijn. Zo zijn er nu ook mensen die hetzelfde pad volgen.

Fragmenten uit de film komen uit Saving Private Ryan, de Longest Day en archief materiaal.

De muziek is geïnspireerd op de mensen van toen, opgedragen aan de mensen van nu.

 

Comments (0)

There are no comments posted here yet

Leave your comments

  1. Posting comment as a guest.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location