https://www.fredvogels.nl/trains-of-auschwitz

Hoe kom ik er toe om een dergelijk werk te schrijven? Bij mij was het vooral de zintuigelijke ervaringen die mij ertoe bracht. Wat moet het zijn geweest om de geluiden van dergelijke treinen te horen. Wat voor een impact moet dat hebben gehad, waarschijnlijk voor de rest van je leven.

Ik schreef dit werk ergens 2002-2003. In die versie had ik ook nog geluiden verwerkt van wat er in de gaskamer te horen zou kunnen zijn geweest. Onbeschrijflijk geschreeuw, wanhoop en nog veel meer. In deze versie heb ik die scene eruit gelaten omdat ik het nog steeds niet kan verdragen, kan of wil voorstellen wat dat geweest moet zijn.

Ik had het werk via internet / Back to Normandy gepubliceerd. Al gauw kreeg ik een reactie van een Auschwitz overlevende die mijn gedachte bevestigde. Hoe geluiden van het kamp zich voor eeuwig vastklonk aan zijn ziel. Hij zei ook fijntjes dat mijn keuze toen voor de fluit van de stoomtrein niet klopte. Ik heb het werk  daarna jaren laten liggen, omdat ik niet goed wist hoe dit op te lossen.

Maar nu dan deze versie. Met beelden van de film The Last Train to Auschwitz. Met geluiden van de oorspronkelijke Duitse stoomtreinen.

Alles met elkaar om bij die zintuigelijke ervaring te komen. Uiteindelijk onmogelijk als je daar zelf niet bent geweest. maar het verhaal moet m.i. wel verteld worden. Ook de zintuigelijke ellende.  

 

Reacties (0)

There are no comments posted here yet

Laat je reactie achter

  1. Posting comment as a guest.
Bijlages (0 / 3)
Share Your Location