Muziek en film

Listen to the music | watch the scenes
  428
The Birds | Hitchcock & Fred Vogels
 
 4K versie

Een score voor een twee uur durende film waarvan ik de muziek in drie dagen gemaakt heb: The Birds.  De motivatie om deze beroemde film te underscoren laat zich natuurlijk makkelijk raden. The Birds is ook de bijnaam voor ons gezin. Birdspublishing is de naam waaronder ik mijn werk publiceer. De film The Birds is vandaag de dag nog steeds een relatief bekende horrorfilm en geldt als een van de belangrijkste films van Hitchcock. De speciale effecten en de filmmuziek, of het gebrek daaraan, zijn stilistische kenmerken. Vooral dat gebrek daaraan triggerde mij.

De film bekijken in zijn oorspronkelijke vorm is absoluut een aanrader. Die enorme ruimte tussen de handelingen, waarbij niks gebeurd in filmisch opzicht, laat genoeg over aan je fantasie. Dat geldt dus ook voor mij. Mijn hoofd ging ook aan de slag. Maar dan precies zoals Hitchcock het niet bedoeld heeft. Hitchcock had een huiscomponist voor zover ik weet: Bernard Herrmann. Bernard Herrmann heeft fantastische scores geschreven. En toen ik The Birds voor het eerst zag miste ik wel de hand van deze meester. 

Om kort te gaan: Ik heb een score gemaakt op de traditionele manier. Een Hollywood orkest bezetting én de Ondes Martenot (in die tijd erg bekend). Een intrigerend instrument die ik een enkele keer gebruikt heb in deze score. Een hommage aan deze filmcomponisten van Hollywood. Het ging erg vlot. In drie dagen heb ik de hele score gemaakt vanaf het prilste begin. Geen bestaande muziek, zelfs geen muziek van mezelf gejat. Ik heb me weer eens heerlijk uitgeleefd op een topfilm. Geen opdracht. Liefde en oud papier. Voor mij balsem voor mijn oren en mijn ziel. Want de thema's (zoals de opbloeiende liefde tussen Melanie en Mitch) kunnen zomaar uit mijn leven komen. Samengevat: 3 dagen lol en 2 uur filmgenot. U aangeboden door The Birds uit Zwollywood. 

Comments (0)

There are no comments posted here yet

Leave your comments

  1. Posting comment as a guest.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location