Dukas, Paul Abraham Featured

 

Dukas (1 Okober 1865 – 17 Mei 1935) was een Joods Franse componist en o.a. docent aan het conservatorium van Parijs. Op wikipedia is een goede beschrijving van zijn leven en van zijn werk. Omdat over te schrijven is niet zo zinvol. Lees het vooral daar! Voor de luie mensen: Een paar zaken zijn leuk om hier even uit te lichten.

Foto: studentenklas van Paul Dukas met o.a. Olivier Messiaen helemaal rechts. Een flashback: Messiaen heb ik nog op afstand meegemaakt tijdens een project op het Conservatorium in Den Haag. Door plotselinge ziekte van een van de slagwerkers van het Residentie Orkest kon ik de marimba partij invullen in een van Messiaens moeilijkste werken. 

Destructief

Een paar van zijn vroege werken werden pas in 1990 ontdekt. Deze werken zijn ontsnapt aan zijn drang van onverdraaglijke zelfkritiek om zijn eigen werk te vernietigen. Daarentegen stond hij zelf wel open voor de muziekstromingen in een verdeeld Parijs (progressieven en conservatieven). Hij schreef ook recensies van concerten die overal plaatsvonden. Een van zijn eerste recensies was een concert in Londen gedirigeerd door Gustav Mahler. Hij bleek zelf ook onderwerp van kritiek te zijn bij de premières van zijn stukken. Wellicht heeft dat geleid tot zijn destructieve handelingen t.o.v. zijn eigen werk. Zelfs toen de kritieken lovend werden t.a.v. zijn korte werk, de tovenaarsleerling (zie hierna), kon hij daar niet blij van worden. Dat is wel anders in de tegenwoordige tijd waarbij componisten een leven lang kunnen teren op een eenmalige hit. Misschien was het daarom toen wel terecht dat sommige vooraanstaande boekwerken zoals de The New Grove Dictionary of Music and Musicians wel wat zorgelijk waren omdat met deze populariteit al zijn andere werk deed ondersneeuwen.

L'Apprenti sorcier - the Sorcerer's Apprentice - De tovenaarsleerling 

Een van de bekende  zo niet het bekendste werk van Paul Dukas, geïnspireerd op het gelijknamige verhaal van Goethe (1797) is de tovenaarsleerling. Op basis van het verhaal en de muziek is een schitterende tekenfilm (klik) in 1940 getekend door Walt Disney met de titel Fantasia. Dan nog de muziek klik hier

Leuk te vermelden was de Nederlandse inbreng bij dit filmpje:

Gearrangeerd door: Frank Winterbottom
Uitgevoerd door: Koninklijke Harmoniekapel Delft
Gedirigeerd door: Ton van Grevenbroek die overigens ook een aantal werken van mij gearrangeerd heeft

De film was in het leven van Paul Dukas nog niet gemaakt en waarschijnlijk was ook het idee nog niet bekend. Als ik kijk en luister naar het resultaat is Paul Dukas voor mij dan ook een filmcomponist "avant la lettre". Met zeer veel genoegen kijk ik naar de combinatie muziek en beeld waarbij, naast de muziek van Dukas, Disney een geweldige prestatie heeft geleverd.

De foto: De foto is gemaakt in het Columbarium, het crematorium van Père Lachaise. Daar is Paul Dukas na 69 jaar oud geworden te zijn, gecremeerd en opgeslagen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Division
Location of the grave
Close
Hits
1,276
YouTube