Chopin Frédéric Featured

Pianist, componist Chopin beloofde zijn geliefde Sand, George dat hij in haar armen zou sterven, maar naderhand bleek dat er in Europa tientallen gravinnen aanspraak maakten op deze toezegging. Er zijn evenveel verhalen over zijn laatste momenten..... zeker is echter wel dat Sand zich niét bekommerde om de stervende Chopin. Tijdens zijn laatste periode in zijn woning aan de Place Verdôme had zij gezelschap van zo'n 20 personen die allemaal verschillende verhalen over zijn einde hebben.

Hij had een ziekbed van 3 dagen en nachten. Chopin stierf aan tuberculose. Het lichaam van Chopin ligt op Père-Lachaise, zijn hart wordt bewaard in de kerk van het Heilig Hart in Warschau, Polen. Chopin stond erop dat zijn hart apart begraven zou worden uit angst levend begraven te worden. Een kistje met grond uit Polen is meebegraven met de kist. Met name rond de sterfdag van Chopin en rond Toussaint (Allerheiligen - 2 november) worden veel rode en witte bloemen (de kleuren van de Poolse vlag) en kaarsjes neergezet bij het grafmonument.

Het monument, een treurende vrouw 'Euterpe au luth brisé' (Euterpe met de gebroken luit), is ontworpen door Clésinger. De laatste woorden van Chopin: "The earth is suffocating. Swear to make them cut me open, so I won't be buried alive." of "Niet meer." (op de vraag van zijn arts of hij nog pijn had)

Division
Location of the grave
Close
Hits
1,544