Chevrier, Jean Baptiste Pseudoniem voor René de Buxeuil Featured

 

Chevrier wordt geboren in de faubourg Saint-Jacques de Buxeuil, de plaatsnaam die we terugzien in zijn pseudoniem. De dag na zijn geboorte wordt hij gedoopt in de mooie parochiekerk Saint-Pierre.

Hij brengt een groot deel van zijn jeugd door in Touraine, om precies te zijn in La Haye Descartes in het café du Commerce aan de Place de l'Hôtel dat zijn ouders in 1890 kochten en tot en met 1924 behielden.

Als hij in 1892 11 jaar oud is, krijgt hij een ongeluk (hij wordt per ongeluk beschoten met een windbuks) waarbij hij blind wordt. In oktober 1893 begint hij zijn opleiding aan het blindeninstituut 'Institution Nationale des Jeunes Aveugles' in Parijs.

Hij weet al snel wat hij wil worden, namelijk chansonnier en maakt carrière in de caberets van Montmartre. Hij schreef een aantal nummers gerelateerd aan het nieuws en over  politici, daarmee ontdekte hij de café concerten.  Om verder de kost te verdienen, begeleidde hij stomme films op de piano (FV: dit moet wel bijzonder geweest zijn: een blinde man die een film zonder geluid begeleid) en geeft hij zangles.  

Chevrier bespeelt de piano en de klarinet. In 1906 neemt hij de taak op zich van president van de 'Auteurs et compositeurs aveugles'.

Tijdens de oorlog organiseerde hij een 'théâtre aux armées' voor het leger aan het front en trad ook op in ziekenhuizen. Na de oorlog, schreef hij voor Berthe Sylva (een Franse zangeres) en het Journal of succes Palace De ziel van rozen (The soul of roses).

Hij richt het 'Conservatoire René de Buxeuil' op aan de rue du Faubourg St Martin in Paris.

Maar liefst 5000 melodiën worden toegeschreven aan René de Buxeuil waarvan vele veel internationaal succes hebben. Men roemt zijn talenten met onder meer 'Croix de Chevalier de la Légion d'Honneur' en het 'Rosette des Palmes Académiques'.

Tekst op de grafsteen met natuurlijk ook ZaZA

Zaza: een aandoenlijk liedje uit 1923 gezongen door onze eigen Willy Derby. Tekst en melodie spreken voor zich. Luister hier

 Foto: Willy Derby (Dieben, Willem Frederik Christiaan (1886-1944))

La Royale uit 1935 luister hier

Hier blijkt het politieke engagement van René de Buxeuil uit. Op zoek naar wat meer informatie over dit liedje kom je al gauw op links-radicale websites terecht. Ik hou het hier maar even bij een stukje muzikale geschiedenis.

 

 

Division
Location of the grave
Accurate
Hits
1,199